Onnistuneen remontin TOP3


Usein kuulee erilaisia kauhukokemuksia remonteista tai muista rakennusprojekteista, joten päätin lähestyä aihetta positiivisemmasta kulmasta. Klikkiotsikoinnin hengessä listaan rakennusurakoitsijan näkökulmasta kolme tärkeintä seikkaa, jotka ovat käytännössä osoittautuneet onnistuneen remontin avaimiksi. Sovellettavissa myös uudisrakentamiseen :)

  1. Visio lopputuloksesta

Kun tiedät mitä haluat ja miltä kotisi remontin jälkeen näyttää, on helppo tehdä suunnitelmat ja vastata urakoitsijan kysymyksiin. Kun urakoitsija saa yksityiskohtaiset tiedot, on työ helpompi myös hinnoitella ja molemmille osapuolille on selvää, mistä on sovittu.  Jos oma visio on hakusessa, niin käytä mieluummin hiukan rahaa ammattisuunnitteluun. Useimmilta suunnittelijoilta saat 3D-kuvat, jotka auttavat hahmottamaan lopputulosta.
Kun suunnitelmat ovat kunnossa, niin jälleen on helpompi hakea tarjouksia, tehdä sopimus ja sujuva rakennusprojekti. Etenkin isommissa muutoksissa suunnittelua tarvitaan väistämättä joko rakennuslupaa tai taloyhtiön remonttilupaa varten. Hyvä suunnittelu säästää rahaa ja etenkin hermoja itse rakentamisen aikana. 

  1. Realistinen budjetti ja aikataulu

Kun yllämainitut ovat kunnossa, on projekti helpompi myös budjetoida oikein. Saat parempilaatuisia tarjouksia urakoitsijoilta. Yleinen sudenkuoppa on haluta hiukan enemmän kuin mihin oikein olisi varaa ja se aiheuttaa turhaa kitkaa projektin aikana. Varaa mieluummin hiukan vararahastoa (5-10% budjetin päälle), jota voi käyttää, kun yllätyksiä tulee. Mitä vanhempi talo, sitä varmemmin yllätyksiä ilmenee. Realistinen aikataulu antaa aikaa tehdä yllämainittu suunnittelu kunnolla, valita ja tilata materiaalit ja löytää sopiva urakoitsija. Paraskaan budjetti tai aikataulu ei pidä, jos suunnitelmat muuttuvat jatkuvasti projektin aikana. Silloin syntyy myös alkuperäisen urakan päälle niitä lisätyökustannuksia, joista ei kukaan tuppaa tykkäämään. Tee siis päätökset huolella ja pysy niissä!

  1. Luota ammattilaiseen 

Se, että joku kirjoittaa blogia, ei tee hänestä rakentamisen ammattilaista. En siis ole minäkään, mutta ympäriltäni heitä onneksi löytyy. Netistä löytyy ohjeet vaikka mihin nykyään ja tottakai niitä sopii kokeilla omien kykyjensä ja käytettävissä olevan ajan mukaan. Välillä tuntuu, että telkkarin 60 minuutin remonttiohjelmat luovat aivan ylioptimistisen kuvan remontin vaatimasta ajasta. Rakentamisen ammattilaisella on kuitenkin tietoon, taitoon, ammattiylpeyteen ja kokemukseen perustuvaa osaamista, joka (toivottavasti) näkyy lopputuloksessa. Valitse urakoitsijat, joista saat referenssejä ja joiden ammattitaitoon tunnet voivasi luottaa. Onnistuneimmat projektimme perustuvat aina hyvään keskusteluyhteyteen ja molemminpuoliseen luottamukseen.   

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Odottavan aika on pitkä

Linjakaivo vai perinteinen, kas siinäpä pulma