Yrittäjän vuosi


Tänään on tullut tasan vuosi siitä, kun siirryin täyspäiväisesti perheyrityksen leipiin. Voisi lisätä, että turvallisesta, hyväpalkkaisesta ja mielenkiintoisesta työstä. Kannattiko?

Kyllä. Olin henkisesti valmis kokeilemaan yrittäjyyttä ja hakemaan todellista muutosta elämään. Olen aina tottunut tekemään paljon töitä, joten stereotyyppiset "olet aina töissä, lomallakin" yrittäjiin liitetyt negatiiviset asiat eivät olleet uusia. Kaikkein hienointa on, että vaikka on "aina töissä", on myös hyvin suuri vapaus päättää ajankäytöstään. Olen huomannut, että tätä vapautta olin kaivannut ja se on yksittäisenä asiana kaikkein suurin muutos aiempaan nähden. Mikrokokoisessa yrityksessä on itsellä täysi päätäntävalta kaikesta ja vastuuta saman verran. Jos kännykän lasi hajoaa, niin ei muuta kun marssit huoltoliikkeeseen. Printterin mustekasetit voi tilata ja vaihtaa itse; ei tarvitse miettiä, kenen homma se oikeastaan onkaan. Jos työntekijä sairastuu ja asiakkaalle on luvattu viikon päästä valmista, niin sujuuhan se maalaaminen minultakin. Tulosvastuu on enemmän kuin selkeä, sitä ei tarvitse harjoitella workshopeissa. Nautin haasteiden keskelläkin tästä selkeydestä ja mittakaavan hallittavuudesta.

Jotain on saatu aikaankin vuodessa: henkilöstömme on tuplaantunut, samoin liikevaihto. Nettisivut on uudistettu, toimintaa kehitetty. Olemme sillä kehityspolulla, jota hahmottelimme, kun sukupolven vaihtoa päätettiin viedä tämän askeleen verran eteenpäin.  Pienyrityksessä oikeat ihmiset oikealla asenteella ovat kaikki kaikessa. Tällaisessa ympäristössä täytyy jokaisella olla vähän yrittäjämäistä asennetta, jotta työt tulevat tehdyksi fiksusti, aikataulussa ja asiakasta kuunnellen. Hanskat eivät voi tippua (kirjaimellisesti) kädestä kesken jonkun kriittisen homman. Uusia työntekijöitä haetaan koko ajan, mutta ei väkisin. Olemme toteuttaneet lähes 40 eri kohdetta vuoden aikana. Olemme ylpeitä siitä, että me arvostamme jokaista työtä, oli se sitten parin päivän maalauskeikka tai kokonaisen omakotitalon rakentaminen. Meille jokainen kohde ja asiakas on yhtä tärkeä. Pitkän linjan perheyrityksessä on nähty nekin ajat, kun töitä ei ollut.

Moni ajattelee, että sloganimme "Rakkaudesta Rakentamiseen" on vain vitsi. No, pilkettähän meillä kyllä on silmäkulmassa, mutta eikös hyvässä vitsissä ole aina totuuspohjaakin. Kyllähän saman rahan saisi paljon helpommalla muualta, mutta sitä, että aamulla hymyilyttää töihin ajellessa ja voi oikeasti sanoa rakastavansa työtään, ei voi mitata rahassa. Kiitos ensimmäisestä vuodesta asiakkaillemme ja Ekastran porukalle, jotka tämän mahdollistavat!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Odottavan aika on pitkä

Meillekö laajennus?