Linjakaivo vai perinteinen, kas siinäpä pulma

Tai sitten ei, mutta tartun tähän aiheeseen, kun se säännönmukaisesti tulee nykyremonteissa vastaan. Laattakoot ovat kasvaneet huomattavasti viime vuosina ja myös lattioihin toivotaan yhä useammin isoja laattoja. 

Hyvin selkeä nyrkkisääntö on se, että määräysten mukaisia lattiakaatoja tehtäessä perinteisen lattiakaivon kanssa lattialaatan ehdoton maksimikoko on 15*15 tai pienempi. Etenkin taloyhtiöissä tekniset isännöitsijät ovat yleensä tarkkoja ja lattiakaadot tarkistetaan ennen vedeneristystöitä valvontakäynnillä. Perinteisiinkin lattiakaivoihin on nykyään saatavilla monenlaisia kaivon kansia, myös laatoitettavaa mallia. Tämä on hyvännäköinen ja kustannustehokas ratkaisu silloin kun remontissa ei muuten ole tarvetta tai haluja vaihtaa lattiakaivoa.

Ekastra kylpyhuoneremontti Vantaa
Laatoitettu lattiakaivon kansi, laattakoko 15*15 cm.

Kun mennään suurempiin laattakokoihin, täytyy lattiakaivo vaihtaa linjakouruksi ja kaadot tehdä yhteen suuntaan.  Linjakouruja myydään esimerkiksi tuotenimellä Unidrain ja Aco Showerdrain. Linjakouruihin voidaan valita erilaisia kansistoja, joko metallisia tai laatoitettava, joka on suosittu vaihtoehto. Vieser tuoteperheessä on tarjolla vaihtoehto Vieser Line, jonka alla on ns. perinteinen kaivo, mutta kansi on suorakaiteen muotoinen ja mahdollistaa yhden suunnan kaadot. 

Vieser Line laatoitetulla kannella.
Ekastra sauna
Saunassa Acon linjakaivo sijoitettuna keskelle lattiaa, jolloin vesi valuu kahdelta seinältä kohti kaivoa.

Aco Showerdrain, laatoitetulla kannella.

Linjakaivo on aina perinteistä mallia hintavampi ja työläämpi, koska kaivon vaihdon ja siirron lisäksi kaadot on aina valettava uusiksi. Aina linjakaivoa ei ole mahdollista käyttää esimerkiksi välipohjarakenteen takia. Eri kaivomallit vaativat vaihtelevasti syvyyttä, mutta jos kylpyhuoneen lattiapintaa voidaan valulla nostaa, saadaan se useimmiten mahtumaan. Joskus kylpyhuoneen muoto estää yhdensuuntaisen kaadon toteuttamisen, mutta "normaalissa" suorakaiteen muotoisessa kylpyhuoneessa se yleensä toimii ja asennetaan suihkun alle seinän viereen. Kannattaa kysäistä asiantuntijalta ennen päätöksentekoa, jos edellämainituista seikoista ei ole varmuutta.  

Käytön kannalta linjakaivo vaatii puhdistamista useammin kuin tavallinen. Toiset pitävät sitä työläänä, koska kaivon sisäosa kerää itseensä hyvinkin tehokkaasti kaikki hiukset, koirankarvat ja muut roskat. Toisaalta voi ajatella, että pidemmän päälle se on hyvä asia, kun kaikki tuo möhnä ei valu viemäriputkeen ja ajan saatossa kerry sinne. Perinteisen mallinen lattiakaivo on anteeksiantavampi, vaikka sekin on toki syytä puhdistaa säännöllisesti. Oli kyseessä sitten omakotitalo tai taloyhtiö, niin osakkaathan putkiremontin lopulta kuitenkin maksavat.  

Alla kuvat 40 vuotta ja noin 15 vuotta vanhoista suihkun viemäriputkista, joissa sitä tavaraa sitten on. 

 

Jos kylpyhuoneremontti on suunnitelmissa, kannattaa lattiakaivon valintaan ja sitä kautta laattakokoon vaikuttavat asiat varmistaa asiantuntijalta hyvissä ajoin. Ekastran remonttipalvelu sisältää aina myös tuen remontin tekniseen suunnitteluun! Lue lisää: Ekastran palvelukokonaisuudet

Ekastra kylpyhuone omakotitalo Vantaa
Unidrain sileällä RST kannella 





Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Odottavan aika on pitkä

Onnistuneen remontin TOP3