Odottavan aika on pitkä


Kirjoitin viime vuoden puolella oman perheen talon etsinnästä ja se episodi ei kai lopulta voinut johtaa muuhun kuin tontin ostamiseen ja oman talon suunnitteluun. Ei löytynyt valmiina sopivaa, vaikka siinä olisi varmasti päässyt paljon helpommalla. Tontti ostettiin Klaukkalasta noin vuosi sitten ja sen jälkeen on suunnittelua tehty enemmän ja vähemmän tähän saakka. Loppusyksystä saatiin perustukset tehtyä ja varsinaisen rakentamisen osalta päätettiin aloittaa keväämmällä ja tämän talven jälkeen se on kyllä tuntunut varsin fiksulta päätökseltä.

Viime maanantaina runkohomma vihdoin alkoi, ja täytyy sanoa, että tuntuu todella hyvältä! Otsikon mukaisesti vuosi on tuntunut pitkältä, kun niin vähän konkreettista on ollut näkyvillä ja suunnittelun kanssa on välillä tuntunut ettei se lopu ikinä. Yritän elää niin kuin opetan, joten meillä on ollut periaatteena, että kaikki suunnittelu, sisustusta myöten pitää olla valmiina ennen kuin rakentaminen aloitetaan. Ei niin pientä yksityiskohtaa, etteikö se vaikuttaisi johonkin muuhun ja parhaimmillaan jo runkovaiheesssa. Esimerkkinä voin mainita vaikka sivukoteloidut pimennysverhot, joiden kotelo halutaan upottaa ikkunasyvennykseen mahdollisimman huomaamattomasti eikä asentaa ikkunan viereen seinän pintaan. Tätä tietoa rakentajat joutuivat jo odottamaan, kun meillä ei ollut tarkkoja kotelon mittoja valmiina. Keittiön mitoitus on myös tarkalla, kun se rajoittuu L-muotoisena kantaviin seiniin, joiden pohjat tuossa  videolla jo muurattiin. Vaikka molemmat asennushommat ovat ajankohtaisia tyyliin 2 viikkoa ennen muuttoa, niin tieto mitoituksista oli kriittinen jo rakennustyön ensimmäisellä viikolla. Tietysti tässäkin asiassa voi päästä helpomalla, jos sattuu omaamaan vähemmän perfektionistisen luonteen... Mutta aikaa ja hermoja säästyy toteutuksen aikana, kun ei jouduta tekemään jälkikäteen muutoksia. Ja niitäkin tulee aivan varmasti, näin isossa projektissa on mahdotonta osata tai huomata kaikkea etukäteen, vaikka kuinka parhaansa tekisi.

Pari lumiräntäkuuroa on vielä ollut kiusana, mutta kyllä se kevät taitaa päästä voiton puolelle. Keskellä peltoa tuuli puhaltelee kohtuullisesti ja kaikki peitteet ym meinaavat lähteä lentoon heti, jos painot on pois päältä. Elättelen toivetta, että alueen rakentuminen vähän hillitsee tuultakin. Runkotöille on varattu 5 viikkoa, tästä se lähtee!


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Meillekö laajennus?

Yrittäjän vuosi