Rakentaa saa kuka tahansa

Tämä kirjoitus sai alkunsa Iltalehden verkkosivuilla julkaistusta uutisesta 29.10.2017, kuinka rakennustyömaan viereisen talon alta maa alkoi sortua kaivuutöiden seurauksena. En tunne kyseisestä yritystä, mutta uutinen ja jutun myöhemmät kommentit herätti kysymyksen: Mikä takaa rakentajan ammattitaidon?

Kun asiaa hetken pohtii, tulee mieleen, että esimerkiksi taksinkuljettamiseen, kuorma-auton ajamiseen ja kiinteistönvälitykseen tarvitaan lupa. Rakennusliikkeen saa sen sijaan perustaa ihan kuka vaan. Alalla vaaditaan ja mainostetaan kyllä vedeneristyssertifikaatteja, työturvallisuuskortteja, tulityökortteja ja katutyökortteja, mutta itse perusammattitaitoa ei säädellä mitenkään. Jos referenssit jätetään tarkistamatta tai muuten kiireessä tehdään sopimuksia, voi periaatteessa aivan kuka tahansa päätyä rakentamaan sinun kotiasi tai naapurin kerrostaloa.

Etenkin noususuhdanteen aikana, kuten tällä hetkellä, alalle ilmestyy paljon uusia yrityksiä keräämään kasvun hedelmiä. Joukkoon mahtuu niin rehellisiä yrittäjiä kuin pikavoittoja tavoitteleviakin.

Muutama ajatus siitä, mitä kannattaa ottaa huomioon, varsinkin jos kuluttaja-asiakkaana valitset rakennusurakoitsijaa:
  1. Tarkista Yritystietojärjestelmästä (www.ytj.fi), että kyseinen yritys on olemassa ja sillä on voimassaoleva arvonlisäverorekisteröinti ja ennakkoperintärekisteröinti. Nämä ovat edellytyksiä myös sille, että yrityksen tekemä työ oikeuttaa sinut hakemaan kotitalousvähennystä.
  2. Useimmat vakiintuneet toimijat kuuluvat Luotettava Kumppani-palveluun (https://www.tilaajavastuu.fi/fi/pikatarkistus/). Pyydä yritykseltä heidän tilaajavastuuraportti, josta käy ilmi, jos yrityksellä on maksamattomia veroja tai työnantajan pakollisia maksuja. Raportista näet myös, onko yrityksellä lakisääteinen työterveyshuolto kunnossa ja ketkä ovat yrityksen rekisteriin merkityt edustamiseen oikeutetut henkilöt. Jos yritys ei kuulu Luotettava Kumppani-palveluun, pyydä vastaavat todistukset erikseen.
  3. Edellä mainituista tietolähteistä näet myös, koska yritys on perustettu. Ole erityisen tarkka referensseistä, jos tilaat työtä kovin nuorelta yritykseltä.
  4. Kysy ammattikoulutuksesta: onko työntekijällä rakennusalan (talonrakennuksen) koulutus, onko työnjohdolla rakennusmestarin, insinöörin tai diplomi-insinöörin koulutus? Jos teetät remonttia, niin sinua kiinnostaa nimenomaan talonrakennuspuolen koulutus, eikä esimerkiksi siinä tapauksessa ympäristörakentamisen peruskoulutus.
  5. RT kortisto sisältää omat vakiolomakkeet kuluttajasopimuksille (www.sopimuslomake.net). Näitä on viisainta käyttää ainakin yhtään isommissa kohteissa, sillä kuluttajasopimuksen vakioehdot kattavat useimmat potentiaaliset riitakohteet.
  6. Kysy suosituksia ja referenssejä vastaavista töistä, kun mitä itse olet teettämässä. Hyvämaineisella urakoitsijalla on mahdollisuus järjestää vaikka käynti johonkin aiempaan kohteeseen kuvien lisäksi.

Huomaan, että listaa voisi jatkaa aika pitkälle ja tätä kirjoitusta myös...Mutta ehkäpä seuraavalla kerralla sitten ajatuksia siitä, miten sääntelyllä ei määräänsä enempää voida rakentamisen laatuun vaikuttaa. Esimerkiksi pientalokohteissa rakennustarkastajaa ei välttämättä näy tontilla kertaakaan ennenkuin runko on pystyssä ja vesikatto päällä. Kuka silloin valvoo laatua, jos ei rakentaja itse?


(Linkki kirjoituksessa mainittuun Iltalehden uutiseen: http://www.iltalehti.fi/kotimaa/201710292200494335_u0.shtml)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Odottavan aika on pitkä

Linjakaivo vai perinteinen, kas siinäpä pulma

Onnistuneen remontin TOP3