Meillekö laajennus?


Meille tulee tasaisin väliajoin kyselyjä eri-ikäisten talojen laajennusten toteuttamisesta. Tässä muutama asia, joita kannattaa miettiä ennen projektiin ryhtymistä.

Ensimmäisenä on selvitettävä, onko rakennusoikeutta jäljellä nykyisellä tontilla. Etenkin vanhemmissa taloissa pinta-aloja on harvoin tarkistettu tai vuosien saatossa on tehty luvaton laajennus vaikkapa vintille, jolloin rakennusoikeutta ei välttämättä enää nykystandardeilla olekaan jäljellä.

Meihin otetaan usein yhteyttä jo siinä vaiheessa, kun idea laajennuksesta on pöydällä, mutta konkreettista suunnittelua ei ole aloitettu. Rakentajan näkökulmasta lähdetään väärästä päästä liikkeelle, jos yhteydenotto alkaa kysymyksellä "mitä tällainen suunnilleen maksaisi". Jos haluaa hiukan osviittaa kustannuksesta, niin kannattaa lähteä siitä, että puurakenteinen uudisrakennus maksaa noin 2000 e / m2 (http://www.pientaloteollisuus.fi/fin/rakentajalle/keskimaarainen-omakotitalo/kustannukset/). Mielestäni suunnittelun lähtökohtana pitää olla ennemminkin kysymys omista tarpeista, mitä laajennuksella halutaan saavuttaa? Miten uusi tila tulee parantamaan nykyisen kodin tilankäyttöä, asumismukavuutta ja viihtyvyyttä? Miten olemassaolevat tilat toimivat yhteen laajennuksen kanssa? Onko laajentaminen paras tapa tarpeiden täyttämiseen vai pitäisikö katsoa kokonaan uutta osoitetta? Laajennusta lienee harvoin mahdollista perustella pelkästään järkisyillä, usein päätös perustuu vähintäänkin yhtä paljon tunnepuoleen. Se on täysin ymmärrettävää, jos kotipaikka on vaikkapa ollut perheessä useita sukupolvia tai muuten sijainti on ehdoton eikä haluta muuttaa. 


Näppituntumalla ihan muutaman neliön laajennusta ei taloudellisessa mielessä kannata lähteä edes miettimään. Esimerkiksi hankalat perustamisolosuhteet vaikuttavat kustannustasoon nostavasti, samoin märkätilaneliöt ovat kalliimpia kuin makuuhuone. Lähtökohtaisesti  laajennus on aina suhteessa kalliimpi kuin kokonaan uusi rakennus eli jos on vasta etsimässä taloa, niin harvoin on taloudellisesti mitään järkeä ostaa taloa sillä edellytyksellä, että sitä heti laajennetaan. Kehottaisin mieluummin jatkamaan etsintöjä. Nykymaailmassa kun asuinrakennuksen laajennus vaatii aivan samat suunnitteluvaiheet ja lupaprosessin kuin uudisrakennuskin. Näin ollen suunnittelu ym. kustannusten osuus per laajennusneliö nousevat suht korkeiksi. Samoin perustuskustannusten osuus on suhteessa iso, etenkin jos pitää louhia tai paaluttaa. Jos neliöt antavat myöden, niin kannattaa mieluummin suunnitella ns. samalla vaivalla hiukan isompi laajennusosa.  


Jos vielä tässä kohtaa laajennusprojekti on vakaasti lähdössä liikkeelle, niin ensimmäinen askel on löytää pääsuunnittelija / arkkitehti piirtämään kuvat laajennuksesta. Tämän jälkeen tarvitaan rakennesuunnitelmat ja todennäköisesti LVIS-suunnittelua. Suunnitteluvaiheen kesto riippuu pitkälti suunnittelijoiden työtilanteesta, mutta minimissään tarvitaan pari kuukautta. Lupaprosessi vie parhaimmillaankin kuukauden, usein pääkaupunkiseudulla enemmän. Yleispätevä ohje aikataulutukseen on, että jos keväällä on tarkoitus aloittaa, niin suunnittelu pitää aloittaa mieluiten jo edellisenä kesänä. Ainakin meidän firmassa sovitaan tulevan kesäkauden uudis- tai laajennuskohteet jo viimeistään vuodenvaihteen tienoilla, usein aiemminkin.

Suunnitelmien perusteella voi lähteä hakemaan tarjouksia eri rakennusyrityksiltä. Laajennuksissa tuo oman haasteensa sekä suunnitteluun että rakentamiseen vanhojen ja uusien rakenteiden yhteensovittaminen ja työjärjestyksen miettiminen. Sekä suunnittelija että urakoitsija kannattaa siis valita niin, että heillä on kokemusta ja näyttöä vastaavista laajennuskohteista.

Lopuksi, laajennusprojektin yhteydessä on hyvä tilaisuus tehdä vanhemmissa taloissa myös perusparannusta, kuten salaojat, koko ulkoverhous tai katon uusinta. Tällöin voi taas ajatella, että laajennuskustannuksen lisäksi saa hiukan kustannustehokkaammin tehtyä muutakin remonttia, kun koneet, telineet ja työntekijät ovat jo paikan päällä. Vähintäänkin menee yhdellä tuskalla, kun muutenkin tontilla myllätään ja asumiselle aiheutuu enemmän tai vähemmän haittaa. Parhaimmillaan perusparannus ja laajennus lisäävät rutkasti vuosia talon elinkaareen, parantavat tilojen toiminnallisuutta eri elämänvaiheissa ja nostavat sen jälleenmyyntiarvoa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Odottavan aika on pitkä

Linjakaivo vai perinteinen, kas siinäpä pulma

Onnistuneen remontin TOP3